Stoppen met roken

Tips en tricks

Of je nu gedecideerd probeert te stoppen met roken of het eens wil proberen. Of je het nu voor jezelf doet of voor je gezin.
Er komt altijd wel een moeilijk moment en voor deze momenten bieden we je graag enkele tips en tricks. • Rookruimten zetten aan tot roken
  Als beginnend roker zal je de sigarettenrook vaak als storend ervaren, desondanks zet deze rook nog aan tot roken. Best vermijd je even rookruimten.
 • Vermijd cafeïne
  Cafeïne is net als nicotine een verslaving. Wanneer je stopt met roken ben je net iets vatbaarder voor andere verslavingen. Maak van koffie geen vervangmiddel.
 • Verleer de handeling
  Bij het stoppen met roken moet ook de handeling van het roken verleerd worden. Hiervoor kan je best in het begin van het proces de handen bezighouden met onder andere een stressballetje, een pen,...


 • Na het eten...
  Waar je vroeger na het eten al vaak een sigaretje opstak, kan je dit eventueel vervangen door de tanden te poetsen na het eten. Of gewoon een gezellige babbel aan tafel kan de gedachte hiervan ook afleiden.
 • Privé
  In je privé verwijder je best alles wat aan roken doet denken. Lucht het hele huis goed uit en gebruik desnoods een geurkaars en/of geurstokjes. De nieuwe frisse lucht zal je met energie vervullen en al zeker niet meer aanzetten tot roken.
 • Loskoppelen
  Ik stop met roken, maar een pintje (of een glas wijn) kan toch zo smaken. Uiteraard! Wij pleiten ook niet voor geheelonthouding. Alcohol en sigaretten kunnen perfect losgekoppeld worden van mekaar. Genieten maar!
 • Sociale controle
  Roken is voornamelijk een sociale aangelegenheid, sociale controle is dan een heel goed steunpunt. Vertel aan iedereen dat je stopt met roken, houd mensen op de hoogte van je ontwikkelingen en spreek iemand aan als je het even moeilijk hebt.


 • Denk voor je doet
  Toch nog zin in een sigaret? Het kan gebeuren. Maar denk eerst even aan alles wat je op het spel zet, is het wel de moeite waard? Haal diep adem en verzet je gedachten. Drink een glas water, dit kan soms al de nodige verlichting bieden.
 • Beloning
  We zijn allemaal maar mensen we worden graag beloond voor wat we bereiken. Wacht niet tot iemand anders dit voor je doet, beloon jezelf! Een avondje uit op restaurant, een middagje shoppen, een dagje wellness, een voetbalmatch, ... Het maakt niet uit, zolang er maar af en toe een beloning volgt.
 • Sport
  Stoppen met roken levert al snel meer energie op, maar ook meer zin in eten. Waarom niet beide ineens oplossen? Sport kan hier heel goed bij helpen, de overtollige energie wordt opgebruikt, de eventuele snelle ergernis en frustratie van het stoppen wordt afgereageerd en de kilo's die erbij zouden komen worden onmiddellijk aangepakt.

Andere links

Hulpmiddelen

Deze hulpmiddelen kunnen je helpen bij het stoppen met roken.
 

Hoewel sommige mensen zo stoppen met roken is het niet voor iedereen even evident. Daarom zijn er namelijk een aantal producten op de markt die het proces aanmoedigen, vergemakkelijken en vooruithelpen.

Nicotinepleisters
Elektronische sigaret


Lees meer